Däck

1. Däck

Däck på lastbilar ska ha minst 1,6 mm på den mest slitna delen. Vid tvillingmontage ska det bästa däcken sitta innerst, det slitna ska sitta ytterst. Corden på det slitna däcket ska inte synas.

Vinterdäck 1 december–31 mars
Vad menas med vinterväglag?
Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.


Samtliga däck på tunga fordon ska ha ett mönsterdjup på minst 5 millimeter när det är vinterväglag. Kravet gäller inte tillkopplade släpfordon.

Dubbdäck 1 oktober–15 april
Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om man använder dubbdäck på lastbilar behöver man endast ha dubbdäck på samma axel. Vid tvillingmontage behöver antingen det inre eller yttre däck ha dubbdäck.
Om lastbilen har dubbdäck ska även släpet ha det, men om lastbilen inte har dubbdäck så är det inga krav på att släpet ska ha dubbar. Det är lastbilen som bestämmer alltså.

Man ska vara noga med att ha rätt lufttryck i däcken; lågt lufttryck i däcken skapar risk för däckexplosion genom överhettning, samt bidrar till en sämre bränsleekonomi.

Här kan du läsa mer om kraven på vinterdäck: Transportstyrelsen Vinterdäck


lastbilsdäck